“Lex šerif” na dnevnom redu zagrebačke Gradske skupštine

Objavljuje 12/10/2017Vijesti, Vijesti naslovnica

Oporbeni klubovi zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba zajedno su stavili točku dnevnog reda o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi na sljedeću sjednicu Gradske skupštine koja će se održati 26. listopada, jer smatraju da se tim zakonom znatno smanjuje uloga predstavničkih tijela građana u korist lokalnih čelnika, te su pozvali Vladu RH da prijedlog zakona povuče iz procedure

Prijedlog zaključka koji su oporbeni klubovi (klub Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a te klubovi SDP-a, GLAS-a te platforme Zagreb je NAŠ! s njihovim partnerima) usuglasili, a o kojem će raspravljati gradski zastupnici i zatupnice, možete pronaći pri dnu ovog članka.

Oporbeni klubovi zastupnika smatraju da se Gradska skupština Grada Zagreba kao najveće predstavničko tijelo u jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj treba očitovati o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kojim se znatno smanjuje uloga predstavničkih tijela u korist načelnika, gradonačelnika i župana.

Smatraju da je Nacrt prijedloga Zakona koji je Ministarstvo uprave uputilo na javno savjetovanje 18. rujna protivan interesima građana Zagreba jer značajno ograničava mogućnost zastupanja njihovih potreba i interesa putem izabranih zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i stoga pozivaju Vladu Republike Hrvatske da povuče navedeni prijedlog iz daljnje procedure.

Prijedlog zaključka o protivljenju Gradske skupštine Grada Zagreba donošenju “lex šerifa” by Sandra Švaljek on Scribd

Priopćenje o uvrštavanju rasprave o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi na dnevni red Skupštine potpisali su:

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka
Tomislav Tomašević

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i Hrvatske socijalno – liberalne stranke
Sandra Švaljek

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika
Anka Mrak Taritaš

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske, Hrvatske seljačke stranke i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez
Zvane Brumnić