Bolnica u Novom Zagrebu

Objavljuje 21/03/2017Prijedlozi

Poštovana,

vezano uz pitanje sveučilišne bolnice koja je trebala biti izgrađena u Blatu, a umjesto koje navodite izgradnju Termi Zagreb. Opće je poznato da u Hrvatskoj dolazi do senilizacije, tj. demografskog starenja stanovništva te da starenjem dolazi do povećanja stope kroničnih bolesti i opterećenja zdravstvenog sustava.

Pročitaj više…


Mišljenja sam da će, usprkos povećanju kapaciteta zagrebačkih bolnica (Sveti Duh, Sestre Milosrdnice, Merkur, Dubrava i KBC Zagreb/Rebro), demografsko starenje dovesti do preopterećenja zdravstvenog sustava i nedovoljnih kapaciteta za sve pacijente, što se već danas može vidjeti na nekim odjelima u nekim bolnicama. Mislim da je ključno da Novi Zagreb dobije bolnicu s obzirom na sadašnju situaciju pri kojoj građani u Novom Zagrebu u hitnom slučaju moraju proći pola grada da bi došli do hitne medicinske pomoći u nekoj od bolnica.

S obzirom da nisam siguran da je ekonomski isplativo obnavljati nedovršenu bolnicu u Blatu, možda bi bilo bolje izgraditi bolnicu na centralnijoj lokaciji. U obliku nebodera je moguće na relativno maloj površini smjestiti mnogo toga, kao na primjer, Guy’s Hospital Tower u Londonu, Herlev Hospital u Danskoj ili Li Shu Pui Building at Hong Kong Sanatorium & Hospital u Hong Kongu. Naravno da su sve navedene države ekonomski snažnije od Hrvatske, ali našao sam da je cijena izgradnje nebodera od 20-ak katova 150-200 milijuna eura, što je manje nego što se na nekim izvorima navodi da bi bilo potrebno od 250 do čak 500 milijuna eura potrebnih za sanaciju zgrade u Blatu. Ukoliko odlučite tako nešto razmotriti, dobra centralna lokacija bila bi na parkiralištu Velesajma na križanju ulice Joszefa Antalla i avenije Većeslava Holjevca, sjeverno od INA-ine zgrade, naravno ukoliko bi se zemljište moglo otkupiti do Velesajma. Alternativno bi zemljište moglo biti na mjestu malog parkirališta južno od Muzeja suvremene umjetnosti i istočno od Avenue Malla na križanju avenije Dubrovnik i avenije Većeslava Holjevca (navodim tu aveniju jer je ona u središtu Novog Zagreba). Možda bi to bila opcija za imati na umu.